Peningkatan produktivitas ikan Lele menjadi Nugget untuk meningkatkan kesejahteraan petambak Lele

  • Diah Anugrah Dipuja Universitas Riau
  • Kenny Indah Lestari Universitas Riau
  • Desi Nofriyanni Universitas Riau
  • St. Aisyah Roesman Universitas Riau
  • Icha Wismiati Universitas Riau
  • Munani Salwa Universitas Riau
  • Natalia Siregar Universitas Riau
  • Rifani Indra Putra Universitas Riau
  • Amalia Febriani Universitas Riau
  • Hesron Leonardo Sihombing Universitas Riau
  • Reza Asrian Universitas Riau
Keywords: productivity, catfish, nugget, socialization, catfish farmers

Abstract

The large number of catfish farmers in Dumai Timur District, especially in Tanjung Palas Village, makes the supply of catfish abundant, causing the price of catfish at harvest time to be very cheap and unable to meet operational costs. This is also because the results of catfish farming are directly sold to consumers or distributors. For this reason, a community service program is carried out which aims to help increase people's income by utilizing the results of catfish farming. The method used in this community service program is to provide socialization of processing catfish into nuggets to catfish farmers by using video facilities. The socialization activity was successfully implemented and accepted by catfish farmers, namely the Palas Jaya group in Tanjung Palas Village. The result of this service is that farmers get knowledge and information in processing their catfish cultivation which can be a solution to increase added value to catfish which was previously priced cheaply at harvest. 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agustini, T.W., Prihantoko, K.E., Suminto., & Wibowo, B. A. (2019). Diversifikasi Produk Olahan Ikan Lele di Desa Semowo Sebagai Alternatif Usaha Untuk Meningkatkan Pendapatan Masyarakat. Seminar Nasional Kolaborasi Pengabdian Kepada Masyarakat UNDIP-UNNES.

Andayani, R. P., & Ausrianti, R. (2021). Diversifikasi Produk Olahan Lele Sebagai Alternatif Usaha Meningkatkan Pendapatan Masyarakat Selama Pandemi Covid-19. Jurnal Abdimas Kesehatan Perintis, 2(2), 1–6.

Andri, A., Harahap, R. P., & Tribudi, Y. A. (2020). Estimasi dan Validasi Asam Amino Metionin, Lysin, dan Threonin dari Pakan Bijian Sebagai Sumber Protein Nabati. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis, 3(1), 18–22. https://doi.org/10.21776/ub.jnt.2020.003.01.4

Amaliatulwalidain, Angraini, N., & Halim, H. (2021). Sosialisasi dan Pelatihan Pembuatan Nugget Ikan Lele Serta Kerupuk Tulang Lele Melalui Metode Zero Waste Pada Komunitas Ibu-Ibu Rumah Tangga Rt 23, Kecamatan Talang Keramat, Kabupaten Banyuasin, Sumatera Selatan. Jurnal Dinamika Pengabdian, 6(2), 247-256.

Astawan, M. (2004). Manfaat Ikan Bagi Jantung dan Wajah. http://www.dkp.go.id. Diakses tanggal 20 Agustus 2021.

BKIPM. (2020). KKP Dukung Pengembangan Kawasan Minapolitan di Dumai. https://kkp.go.id/bkipm/artikel/24379-kkp-dukung-pengembangan-kawasan-minapolitan-di-dumai. Diakses tanggal 20 Agustus 2021.

Darmanto, Y. S. (2013). Zero Waste Concept di Dalam Industri (Issue 2006). Pencanangan Bulan Mutu dan Keamanan Hasil Perikanan & Seminar Nasional MPHPI ke-5. http://eprints.undip.ac.id/48993/1/KS2_Naskah_Seminar_MPHPI_18102013_Prof_Dar_.pdf

Fitriani, F., Imaniska, U., Faustiar, I. L., & Evitrianti. (2019). Pelatihan Pengolahan Nugget Lele Bagi Masyarakat Desa Gelang Sidoarjo. Abadimas Adi Buana, 1(1).

Kresnasari, D., Mustikasari, D., & Kurniawati, A. (2019). Pembuatan Nugget Ikan (Fish Nugget) Sebagai Salah Satu Usaha Deferensiasi Pengolahan Ikan Di Sekolah Alam Banyu Belik. Cendekia: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 42-50.

Putra, D. E., & Ismail, A. M. (2018). Diversifikasi Ikan Lele Menjadi Produk Olahan Pangan Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Petani Lele. The 7th University Research Colloqium 2018 STIKES PKU Muhammadiyah Surakarta, 385-391.

Rahayu, D. R. U. S., Piranti, A.S., & Sihwaningrum, I. (2019). Diversivikasi Hasil Olahan Ikan Lele di Desa Kaliwangi, Kecamatan Purwojati, Kabupaten Banyumas. Dinamika Journal, 1(1), 54-61.

Santoso, S., Yanti, W. S., & Manajemen, E. (2019). Pengolahan Ikan Lele Menjadi Nugget Sehat Dalam Berwirausaha. Jurnal Abdikarya: Jurnal Karya Pengabdian Dosen Dan Mahasiswa, 03(03). https://doi.org/https://doi.org/10.30996/abdikarya.v3i3.3729.g2829

Suwarsito, Mustafidah, H., & Kartikawati, R. (2018). Peningkatan Pengetahuan Dan Ketrampilan Kelompok Wanita Tani Dalam Mengolah Variasi Produk Ikan Lele Melalui Program Kuliah Kerja Nyata Pembelajaran Pemberdayaan Masyrakat. Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 2(2).

Tuti, A. (2014). Pelatihan Pengolahan Ikan Lele Menjadi Makanan Variantif dan Produktif di Desa Sawah Kecamatan Bangkinang. Jurnal Kewirausahaan, 13(2).

Published
2021-11-18
How to Cite
Dipuja, D., Lestari, K., Nofriyanni, D., Roesman, S., Wismiati, I., Salwa, M., Siregar, N., Putra, R., Febriani, A., Sihombing, H., & Asrian, R. (2021). Peningkatan produktivitas ikan Lele menjadi Nugget untuk meningkatkan kesejahteraan petambak Lele. Unri Conference Series: Community Engagement, 3, 513-518. https://doi.org/10.31258/unricsce.3.513-518

Most read articles by the same author(s)